Ska man behöva rita en processkarta för att få koll på alla kontakter, blanketter, ansökningar, handläggningstider, kartor, lagparagrafer, situationsplaner och beslutsunderlag som behövs när man vill stycka av en bit mark och bygga sitt nya hem på? Nej, mitt val föll på att starta en blogg. Ett perfekt sätt att sortera tankar, beslut, idéer och viktiga steg i processen på. Och förhoppningsvis kan det hjälpa andra i samma situation som vi…
Vår hus-resa började redan i april 2019, då vi fann platsen där vi skulle vilja bygga vårt framtida hem på. Vi tog kontakt med markägaren och till sommaren skrev vi efter en längre tids kontakt ett kontrakt på att vi skulle köpa en bit skogsmark, om alla beslut från myndigheterna gick igenom.
Så i september lämnade vi in ansökan om förhandsbesked i Åre kommun för att utreda om marken ansågs lämplig att bygga en ny fastighet på. Det fanns inte så många hus i närheten, så vi skulle ju skapa lite av en ny trend där uppe på höjden. Under hösten var det en hel del kontakter vi själva behövde ta förutom med kommunen och Lantmäteriet, till exempel med vägsamfällighet (som var mycket tillmötesgående och skrev ett skriftligt underlag till kommunen), Trafikverket för att få förhandsbesked för utfart (de var jättesnabba! , Skogsstyrelsen (som inte hade några invändningar mot att en del skogsmark skulle omvandlas till betesmark).
12 december 2019 fick vi ett positivt förhandsbesked. Då var det dags för att lämna in ansökan till Lantmäteriet för avstyckning av marken för att kunna fastighetsbilda en ny lantbruksenhet. Vi fick redan i januari en mycket engagerad och positiv handläggare, då vårt ärende hamnat i förtur. Det ska man nämligen se till att be om då man ska bygga en permanentbostad, så går det mycket snabbare! Han gav oss feedback på att han nog aldrig sett en så genomarbetad ansökan och det gjorde också hans beslut mycket lättare. Alla 13 bilagor med det beslutsunderlag han behövde var på plats! Jag hade dessutom skrivit en beskrivning om hur vi tänkte använda marken, eftersom det annars kan vara tveksamt att få stycka av så mycket skogsmark. För ska man bilda skogsfastighet så krävs en bärighet på ekonomin i skogen vilket kräver ganska mycket skog (200-250 kubik per år) och ska man bilda lantbruk är det ju betesmark och inte skog man ska ha…
Redan 31 januari hade dock Lantmäteriet fattat sitt beslut om att bilda en ny fastighet. En månad senare hade tiden för att överklaga passerat och vår nya fastighet kunde registreras i fastighetsregistret! Så nu kan vi faktiskt fira en stor milstolpe på vår långa och krokiga resa på vägen att bygga upp vårt nya hem. Även om det känns som att vi knappt lämnat perrongen ännu….